המספרים אינם מדברים בעד עצמם
כיצד משקרים בעזרת סטטיסטיקה, הממוצע של ביל קלינטון והחציון העני, קורונה וקרונה – מה קורה בשבדיה?, המשפט של או. ג׳יי. סימפסון והפרדוקס של אדוארד סימפסון, האם נהיגה במהירות גבוהה מסוכנת?, אוחזים באחוזים, מייקל ג׳ורדן והסרטן בדרום דקוטה, קשרים ושקרים.
תורת המשחקים
מה זאת תורת המשחקים? על חשיבה אסטרטגית ופסיכולוגיה של קבלת החלטות, על דילמת הסועד התחממות גלובלית, משחק האולטימטום והקוף העצבני,
האגרטל הסיני ויתרונות של שיתוף פעולה, משחק הדיקטטור ומשחקי אמון, "תחרות יופי" של קיינס (התנסות אישית בחשיבה אסטרטגית בעזרת משחק בסמארטפונים), על דמוקרטיה כמשחק קואליציוני.
ההרצאה מוגשת באופן הומוריסטי, אך מבלי לגרוע מעומק הרעיונות ותכלול התייחסויות מסקרנות לענייני אקטואליה.
משחקים ועסקים
אחד השימושים המרתקים של תורת המשחקים הוא תחום העסקים, בו התוצאות של ההחלטות תלויות הן בפעולות שאתה נוקט והן בתגובות של יתר השחקנים.
בהרצאה זו נעמוד על ההבדלים בין טקטיקה לאסטרטגיה, נתמקד בשוני בין משחק סופי ומשחק אינסופי, נסקור סוגים שונים של מכרזים, נכיר את עקרון ה Parts
ובעקבותיו אסטרטגיות עסקיות ודרכי התבוננות חדשות על עולם העסקים.
נלמד על אסטרטגיות בבחירות בני הזוג וכיצד צמח מהן פרס נובל לכלכלה, נכיר משחקי מיקוח ונחשף לאומנות משא ומתן.
אני חושב משמע אני טועה
שגיאות לוגיות והטיות קוגניטיביות – מבט על מוזרויותיו של המוח האנושי. האפקט של דאנינג-קרוגר והשפעתו על פוליטיקה בעידן שלאחר האמת, על fake news ופופוליזם ועל חשיבותו של הספק.
על תפקידם של הרגשות מול עובדות בתהליכי קבלת החלטות ועל השיעור החשוב בחייו של וינסטון צ'רצ'יל.
מתמטיקאי קורא עיתון
קשר השקר ושקרים על קשרים, כיצד קרה ששימפנזים ניצחו חתני פרס נובל בהבנת העולם? 10 אינסטינקטים שמפריעים לראות את המציאות כפי שהיא.
לאן נעלמו 40 מיליון טיסות? האם אוכלוסיית העולם גדלה? כיצד נהיגה במהירות מופרזת "מונעת" תאונות דרכים, על אנטישמיות בעולם, האם אני עני? –
כיצד מחשבים מדדי עוני? הממוצע של משפחת קלינטון והשאלון של ג׳ימי קימל.
בעיות של אנשים ללא בעיות
בעולם המערבי אנו חיים בתקופה נפלאה ומופלאה בכל הקשור לרמת החיים, אז מדוע אנשים רבים כל כך לא מרוצים כל כך? על קנאה וחרטות, על כעסים וחרדות,
על התמכרות לסמארטפונים, על לחץ ובדידות, על FOBO ו FOMO ועל הגישה הקלאסית מול הגישה הרומנטית בהתמודדות עם תופעות אלה, על פליאה והכרת תודה.
להיתקל באושר
"האושר לא קיים, אך בכל זאת בוקר אחד אתה מתעורר ומגלה שהוא נעלם לך".
האם תכלית החיים היא להיות מאושר? המיתוסים על אושר והמשבר של טולסטוי. מדוע מדריכים פשטניים לאושר מכניסים אנשים לדיכאון. אשליית המיקוד של כהנמן.
היינה וסנקה על היום המאושר בחיים. עמוס עוז מגלה כי סבל אינו היפוכו של אושר ואלכסנדר סולז'ניצין לומד שכל אדם מאושר במידה בה הוא בוחר להיות מאושר.
נדבר על: תשוקה כבגידה באושר, אושר כבגידה בתשוקות, בין אושר להנאה, אשליית ״אהיה מאושר כאשר…״, חוכמה וחרטות, מחלת הקנאה, קמצנות ונתינה, אפקט של המתנדב המאושר.
חכמה מהי? הפילוסופיה של פו הדב
על שבעה עקרונות בפילוסופיית החיים של פו הדוב. על האומץ להיות מי שאתה, על טוב לב וחוכמה. הומור כנשק יום הדין בשדה הקרב של היום יום. על רגעי האושר באלבום הזיכרונות.
מסע לעמק השאלות הגדולות
שלמה המלך, הרוזן טולסטוי וקיסר רומא מרקוס ארליוס השיגו בחייהם כל מה שניתן ואז יצאו לבדוק מה היתרון לאדם ואיך להפוך לנכונים יותר את הימים שעוד נכונו לנו.
חיים שפירא – סופר ומרצה
חיים שפירא הוא מרצה בינלאומי וחוקר רב-תחומי, מומחה בעל-שם עולמי בתחום תורת המשחקים, בעל תואר PhD במתמטיקה ותואר PhD בהוראת המדעים.
שפירא מוכר הן בזכות הרצאותיו הפופולריות והן בזכות ספריו אשר זכו להצלחה בינלאומית. ספרו על תורת המשחקים:
״Gladiators, Pirates and Games of Trust״ נבחר לאחד הספרים הטובים בכל הזמנים על ידי האלגוריתם של Book-authority.
חיים שפירא מלמד פסיכולוגיה, פילוסופיה ומתמטיקה.
שפירא נבחר לאחד המרצים המבוקשים ביותר בישראל על ידי גלובס ודה מרקר.